09/32. Επιχειρήσεις, επιχειρηματικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας και ΧΑΚ

09/32. Επιχειρήσεις, επιχειρηματικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας και ΧΑΚ

9.1 Επιχειρήσεις

[Πλήρης διαφάνεια: Ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα αποβούν οικονομικά επωφελή για τις εταιρείες μου].

  • Τα γραμματόσημα μελανιού για ιδιωτικές εταιρείες συνιστούν χάσιμο χρόνου και αποτελούν γελοιότητα σε μια δυτική σύγχρονη δημοκρατία. Είναι απομεινάρια της αποικιοκρατίας, όταν δακτυλίδια-σφραγίδες με λιωμένο κερί χρησιμοποιούνταν από βασιλείς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε βασίλεια και κυβερνήσεις. Είναι πραγματικά εκνευριστικό και χάσιμο χρόνου να κάνει κάποιος άλλη μια 2ωρη διαδρομή μετ’ επιστροφής γιατί ένας διευθυντής ή γραμματέας ξέχασε να υπογράψει μια σύμβαση κινητής τηλεφωνίας για παράδειγμα. Προτείνω η χρήση αυτών των σφραγίδων μελανιού να μην απαιτείται πλέον, ανεξάρτητα από τις πρόνοιες του καταστατικού μιας εταιρείας.
  • Η ετήσια χρέωση 350 ευρώ του Εφόρου Εταιρειών θα μειωθεί στα 100 ευρώ. Οι αδρανείς οργανισμοί και οι φιλανθρωπικές εταιρείες θα πληρώνουν 50 ευρώ ετησίως.
  • Η προπληρωμή εταιρικού φόρου για μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα στο πρώτο κέρδος των 10.000 € θα απαλλάσσεται από πρόστιμο 10% εάν καταβληθεί καθυστερημένα. Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν το ύψος των κερδών τους αν σημειωθούν απροσδόκητες πωλήσεις τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, θα ισχύουν τόκοι υπερημερίας. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις μικρές επιχειρήσεις, η εξοικονόμηση δαπανών τήρησης βιβλίων και η μείωση του φόρτου εργασίας για το υπουργείο Οικονομικών.
  • Ιδιωτικές εταιρείες που απασχολούν λιγότερους από 50 υπαλλήλους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 250.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία κάτω των 500.000 ευρώ θα πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαίρεση ελέγχου. (Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτά τα κριτήρια είναι £10,2m/£5,1m). Αυτό θα εξοικονομήσει για τις μικρές  επιχειρήσεις φόρτο γραφειοκρατίας και επαγγελματικές αμοιβές. Συνιστάται θερμά στις εταιρείες να συνεχίσουν την αξιοποίηση εξειδικευμένων λογιστών ώστε για να αναλαμβάνουν ετήσιους λογαριασμούς διαχείρισης και να υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις στις αρχές.
  • Οι εκπιπτόμενες από τον φόρο δαπάνες φιλοξενίας θα διπλασιαστούν από 1% σε 2% του ετήσιου τζίρου. Αυτό θα βοηθήσει τον επισιτιστικό και ξενοδοχειακό κλάδο. Ο ΦΠΑ σε τέτοιες δαπάνες φιλοξενίας εντός Κύπρου θα είναι απαιτητός.
  • Αν τα κρατικά τμήματα χρειαστούν περισσότερες από 90 ημέρες για την επιστροφή του ΦΠΑ ή του υπερπληρωμένου εταιρικού φόρου σε μικρές επιχειρήσεις, θα τους επιβληθεί πρόστιμο και τόκοι (με την επιφύλαξη εξαιρέσεων). Επιπλέον, αν οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία, ημικρατική οντότητα, δήμος ή χωριό καθυστερήσει να πληρώσει έναν προμηθευτή για έγκυρο τιμολόγιο εντός 40 ημερών (χωρίς επαρκή αιτιολόγηση), θα πληρώσει πρόστιμο και τόκους. Αυτές θα συνιστούν πρωτοβουλίες βέλτιστης πρακτικής αντί να κατοχυρώνονται στη νομοθεσία.
  • Θα καταργηθεί και θα επιστραφεί ο επαγγελματικός φόρος που επιβλήθηκε πρόσφατα από τους δήμους στις επιχειρήσεις. Οι δήμοι που εξέδωσαν παράνομα μη εκπτωτικά τιμολόγια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και αδρανείς εταιρείες θα πληρώσουν πρόστιμο για το παράνομο ποσό που επιχείρησαν να τιμολογήσουν και τον φόρτο εργασίας που δημιούργησε στις εταιρείες. Θα έπρεπε να έχουν ελέγξει πρώτα ή τουλάχιστον να έχουν στείλει ένα φυλλάδιο (ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά) στα αγγλικά και στα ελληνικά εκ των προτέρων που να εξηγεί ποιες εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις. Δεν το έκαναν, επομένως πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για την προχειρότητα τους, η οποία οδήγησε σε διοικητικό χρόνο για όσους κατέχουν αδρανείς εταιρείες και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
  • Ο διοικητικός φόρτος για το άνοιγμα και τη λειτουργία μιας εταιρείας θα μειωθεί δραστικά.

9.2 Επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο κυπριακό DNA παγκοσμίως. Τα τελευταία 100 χρόνια, πολλοί από τους συγγενείς μας (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου οικογένειας) αναγκάστηκαν σε μετανάστευση για μια καλύτερη ζωή με πολύ λίγα χρήματα στις τσέπες τους, με στόχο μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειες τους. Μετά την τραγωδία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η χρεωκοπημένη πλέον χώρα μας, έχοντας απωλέσει την τουριστική της αγορά και το 40% της γης της, μετατράπηκε σε οικονομία υπηρεσιών. Αν όλοι συνεργαστούν, η συντροφικότητα  που έδειξαν οι παππούδες μας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και 80 θα προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.

Φιλοδοξώ να οικοδομήσω ένα έθνος επιχειρηματιών εκατομμυριούχων, ορισμένοι εκ των οποίων ίσως γίνουν και δισεκατομμυριούχοι απασχολώντας χιλιάδες Κύπριους. Ελπίζω το παρών μήνυμα να βρίσκεται στα χέρια ενός μελλοντικού Κύπριου Έλον Μασκ, Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζάκερμπεργκ ή ο Στέλιου Χατζηιωάννου. (Διευκρίνιση: ναι, γνωρίζω ότι ο Στέλιος είναι Κύπριος).

  • Θα παρέχεται εκπαίδευση από επιλεγμένους εμπορικούς εταίρους αναφορικά με τον τρόπο σύνταξης επιχειρηματικών σχεδίων, προβλέψεων ταμειακών ροών και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.
  • Θα παρέχονται συμβουλές από επιλεγμένους συνεργάτες αναφορικά με την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ή την εμπορευματοποίηση βιώσιμων ιδεών και IP. Οι καλύτερες ιδέες θα παρουσιάζονται σε εξωτερικούς επενδυτές υπό προϋποθέσεις. Το κράτος δεν θα διακινδυνεύει τα χρήματα των φορολογουμένων επενδύοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποδώσουν, στη βάση και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ρόλος του θα είναι να παρέχει μηχανισμούς, εκπαίδευση και επώαση, ώστε να ανθίσει η ελεύθερη επιχείρηση.
  • Θα προτείνω φορολογικά κίνητρα ώστε η άρχουσα, εύπορη τάξη ή οι εταιρείες τους να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή καθιερωμένες αναπτυσσόμενες εταιρείες που χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να επεκταθούν διεθνώς.
  • Με την επιφύλαξη διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων μας, θα ήθελα να αξιοποιήσω πιο αποτελεσματικά και να εμπορευματοποιήσω την Ε&Α, καθώς αυτό θα δημιουργήσει σημαντική απασχόληση. Επιπλέον στόχος είναι καλύτερη εμπορευματοποίηση της μεταφοράς τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας στον ιδιωτικό τομέα διεθνώς. Τα κρατικά πανεπιστήμια ορισμένων χωρών θεωρούν ότι όλες οι εφευρέσεις ανήκουν έμμεσα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Θα ήθελα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μοιραστούν τις ανταμοιβές της δουλειάς τους και ευρύτερα, όχι μόνο με το πανεπιστήμιο και τον οργανισμό που έχουν δώσει μια ερευνητική υποτροφία (Μεταφορά τεχνολογίας; en.wikipedia.org/wiki/ Μεταφορά_τεχνολογίας ).
  • Ως Πρόεδρος θα σπάσω το πρωτόκολλο προσκαλώντας προσωπικά ανώτερα στελέχη από τους μεγαλύτερους οργανισμούς VC στον κόσμο (και εξειδικευμένους για προηγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις) να επισκεφθούν την Κύπρο με κρατικά έξοδα, να δουν το νησί μας και να συναντηθούν με τον CIPA, τον Υπουργό Εμπορίου, τα πανεπιστήμια μας, το εμπορικό επιμελητήριο και άλλους ενδιαφερόμενους  υπουργού εμπορίου, των πανεπιστημίων μας, του εμπορικού επιμελητηρίου μας και άλλων ενδιαφερομένων του ιδιωτικού τομέα.

[Πλήρης διαφάνεια: Οι εταιρείες μου επένδυσαν ή παρείχαν αρχικό κεφάλαιο VC για διάφορα έργα όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζω καλά τη βιομηχανία VC, ωστόσο, δεν αναζητώ νέες επιχειρηματική δραστηριοποίηση, καθώς προγραμματίζω συνταξιοδότηση. Η Προεδρική μου εκστρατεία δεν συνιστά διαφήμιση.]   

Οι μεγάλοι οργανισμοί VC που θα προσκληθούν να επισκεφθούν την Κύπρο θα μάθουν, μέσω ελκυστικών και εμπεριστατωμένων κυβερνητικών παρουσιάσεων πώς θα επωφεληθούν επενδύοντας στην Κύπρο με τέσσερις βασικούς τρόπους :

  1. Αξιοποιώντας το άριστα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό μας.
  2. Απολαμβάνοντας τους εξαιρετικούς φορολογικούς συντελεστές, τους συντελεστές δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και άλλα κίνητρα.
  3. Αποδεχόμενοι νέα κίνητρα που θα εισάγω, εάν αυτοί ή οι εταιρείες στις οποίες επένδυσαν παγκοσμίως, απασχολούν έναν ελάχιστο αριθμό Κυπρίων. Κίνητρα όπως αναβαλλόμενοι φόροι και νέα επιχειρηματικά επιδόματα.
  4. Συνεργαζόμενοι με τα πανεπιστήμιά μας για τη μεταφορά τεχνολογίας και την IP.
  5. Εάν εκλεγώ, θα παραχωρήσω δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ για μια διαδικασία και σύστημα που σχεδίασα πριν από μερικά χρόνια ώστε να συλλέγονται αυτόματα προσαυξήσεις καθυστερημένης πληρωμής για εμπορικά τιμολόγια. Θα αποβεί επωφελής για πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις και εταιρείες που πληρώθηκαν καθυστερημένα, γιατί κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εισπράξει 20 ευρώ για ένα τιμολόγιο 1.000 ευρώ που πληρώθηκε μετά την ημερομηνία λήξης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζουν έναντι πραγματικών τιμολογίων με σταθερή στιγμιαία ασφάλεια ομολόγων. Αυτό το «δώρο στην ΕΕ» έρχεται με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα αποτελέσει το διεθνή διοικητικό κόμβο, ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες στο τελικό μου μανιφέστο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023.

9.3 Δημιουργία θέσεων εργασίας και νέες ευκαιρίες απασχόλησης 

Ως Πρόεδρος θα:

  • Βοηθήσω τους απόφοιτους μας να ασχοληθούν με νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Μετά από 6 μήνες ανεργίας, ένας απόφοιτος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για δωρεάν στήριξη μέσω από έναν αριθμό εγκεκριμένων ειδικών που θα εργοδοτήσει το κράτος, ώστε να βοηθήσει με τις δεξιότητες σύνταξης βιογραφικού και συνέντευξης. Το τελικό μου σχέδιο είναι η διασπορά του σχεδιασμού αυτού σε όλους.
  • Θα προσκαλέσω τα μεγαλύτερα αδειοδοτημένα γραφεία ευρέσεως εργασίας να δημιουργήσουν εθνικό κόμβο (ιστότοπο) σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η οποία θα καλύψει τα έξοδα για το σχεδιασμό και την κωδικοποίηση. Θα αποτελεί ένα εύχρηστο σύστημα, ώστε ο καθένας να μπορεί να ανεβάσει εμπιστευτικά το βιογραφικό του, χωρίς χρέωση, και να επιλέξει σε ποια εξειδικευμένα γραφεία ευρέσεως εργασίας επιθυμεί να το αποστείλει αυτόματα (για παράδειγμα, επιχειρήσεις φιλοξενίας, μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές, αλλά και διοικητικές θέσεις εργασίας).
  • Σκοπός είναι η διαφοροποίηση της οικονομίας επενδύοντας στην κατάρτιση με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης στους τομείς της γεωργίας, τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών,  βιομηχανίας, βιοτεχνολογίας, DNA και γενετικής έρευνας.
  • Θα ενισχύσω τη βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.
  • Θα ενθαρρύνω διεθνείς φιλανθρωπικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να ανοίξουν νέα γραφεία στην Κύπρο. Ο τρίτος τομέας θα μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις Ε&Α και διοικητική απασχόληση. Ανατρέξτε στα πιο πάνω σχέδιά μου για μια νέα φιλανθρωπική επιτροπή.
  • Θα βοηθήσω την περιορισμένη κινηματογραφική βιομηχανία να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Στόχος μου, είναι επίσης να προσελκύσω περισσότερες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Κύπρο προσφέροντας κίνητρα. Για παράδειγμα, ένα μελλοντικό Mission Impossible 10.
  • Θα βοηθήσω όσους δεν έχουν πτυχίο για οποιονδήποτε λόγο, να βρουν απασχόληση. Κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν αξίζουν την στήριξη από την κυβέρνηση.

[Προσωπικά βιώματα με απόλυτη διαφάνεια]: Ήμουν έφηβος πατέρας τη δεκαετία του 1970. Το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε με πολλά διανοητικά και σωματικά προβλήματα. Έτσι δεν φοίτησα σε πανεπιστήμιο ούτε κατάφερα να πάρω πτυχίο παράλληλα με την απασχόληση, όπως αρχικά προβλεπόταν. Ωστόσο, ήμουν πολύ τυχερός που εργοδοτήθηκα σε μια μεγάλη τράπεζα σε έναν σχετικά νέο, τότε κλάδο, τον «IT». Μετά από ουσιαστική εκπαίδευση και εκτεταμένη εμπειρία, μπήκα σε μια εξειδικευμένη αγορά στον τομέα της πληροφορικής, έγινα σύμβουλος και τελικά άνοιξα τη δική μου εταιρεία λογισμικού 10 χρόνια αργότερα].

Ως πρόεδρος θα υιοθετήσω προληπτική προσέγγιση για να προσελκύσω ξένες εταιρείες

Yπάρχει ασφαλώς επαρκής υποδομή, καθώς η Κύπρος είναι προφανώς ένα εξαιρετικό μέρος για να ανοίξουν διεθνή γραφεία. Η οργάνωση εμπορικών εκθέσεων και η αποστολή αντιπροσωπειών στο εξωτερικό είναι σαφώς μια σωστή τακτική, αλλά από το 2023 θα προχωρήσω να το φτάσω στο επόμενο επίπεδο.

  • Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στην επικοινωνία, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση θα δημιουργήσουν συνολικό σχέδιο λύσης. Θα επιλεγούν εξωτερικοί προμηθευτές ώστε να επικοινωνήσουν με τους φορείς λήψης αποφάσεων των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, προτείνοντας μια επιτόπια ξενάγηση στην Κύπρο ώστε να επιχειρηματολογήσουν γιατί πρέπει να ανοίξουν γραφεία  στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πωλητές καζίνο, ξενοδοχείων, άλλα και τουριστικών ακινήτων και χρονομεριστική μίσθωση πετυχαίνουν πωλήσεις εδώ για δεκαετίες.
  • Οι επιλεγμένες εξειδικευμένες εταιρείες θα έχουν ένα μεγάλο κίνητρο να εκτελέσουν: σημαντική προμήθεια για την επιτυχία, η οποία βασίζεται σε μια φόρμουλα που δυνητικά αποτελείται από θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, καθώς και προβλεπόμενους φόρους και κοινωνική ασφάλιση που θα κερδίσει το κράτος εντός 2-3 ετών.
  • Οι Κύπριοι είναι μορφωμένοι και πολύγλωσσοι, ωστόσο οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ένωσης. Καθώς η τηλεργασία γίνεται όλο και πιο αποδεκτή δεν βλέπω το λόγο γιατί οι διεθνείς εταιρείες να μην ανοίξουν θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο.
  • Τα περισσότερα ξένα στελέχη θεωρούν την Κύπρο ως προορισμό διακοπών με χαμηλούς φόρους. Ή ένα μικρό μέρος των συνολικών διεθνών εταιρικών φορολογικών δομών τους, για αυτό και ανοίγουν τις λεγόμενες «αναληθείς» εταιρείες στην Κύπρο. Η προσέγγιση που επιθυμώ να γίνει πράξη θα τους δώσει την πλήρη εικόνα, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων παγκοσμίως.

Προώθηση εμπορίου και επενδύσεων

Θα διαθέσω έναν σημαντικό πρόσθετο προϋπολογισμό για προώθηση της Κύπρου και την πρόσληψη επιθετικών πωλητών για να περάσει το μήνυμα, ώστε οι πολυεθνικές να μεταφερθούν εδώ και να δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις εργασίας και όχι αναληθείς διεθνείς εταιρείες εξοικονόμησης φόρων με μόνο τρεις υπαλλήλους μερικής απασχόλησης.

Μέρος αυτού του νέου προϋπολογισμού θα αφορά την ψηφιακή διαφήμιση. Τα εξεζητημένα διαφημιστικά φυλλάδια είναι πολύ 90s. Οι διαφημιστικές εκστρατείες θα σχεδιαστούν από ειδικούς προμηθευτές μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενα μέρη όπως τα Υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Εμπορίου καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Παραθέτω κάποια παραδείγματα των μηνυμάτων επιρροής, σε απλουστευμένη μορφή:

  • «Θέλετε νέο σύζυγο; Κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα λίφτινγκ, μια νέα μύτη και αισθητική οδοντιατρική. Επισκεφθείτε την Κύπρο για ένα all inclusive ιατρικό πακέτο και δωρεάν διακοπές.
  • Ασφαλείς παραλίες, καθαρές θάλασσες, εξαιρετικοί ναυαγοσώστες, αλλά και επιτήρηση με τη βοήθεια drone: επισκεφθείτε την Κύπρο.
  • Διεύθυνση διεθνούς ΜΚΟ ή φιλανθρωπικής οργάνωσης; Η Κύπρος είναι ιδανική για δημιουργία των νέων σας κεντρικών γραφείων. Μιλήστε σε κάποιον σήμερα.
  • Ανώτερο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας; Διευθετήστε επίσκεψη, όλα τα έξοδα πληρωμένα, ως φιλοξενούμενος της κυβέρνησης.
  • Χρειάζεστε ένα πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό με σπάνια, διαπλανητικά μυαλά; Θα τα βρείτε εδώ στην Κύπρο. Μιλήστε μαζί μας τώρα.
  • Χρειάζεστε ένα κέντρο αριστείας Ε&Α; Αξιοποιήστε τους αποφοίτους της Κύπρου και τα τεχνολογικά της πάρκα.
  • «Είστε influencer, έμπορος χρηματοπιστωτικών αγορών ή ψηφιακός νομάδας; Eδώ θα βρείτε το ιδανικό περιβάλλον.
  • Έχετε πολλά κεφάλαια; Μετακομίστε στην Κύπρο, εξοικονομήστε εκατομμύρια φόρους και ενδεχομένως φόρο κληρονομιάς.

Κάθε μία από τις παραπάνω ψηφιακές διαφημίσεις θα συνδέεται με τη δυνατότητα επιπρόσθετης πληροφόρησης, μέσω αντιπροσώπων σε αναμονή για διαδικτυακή συνομιλία 24×7 και τηλεφωνική υποστήριξη στο 0800-2000 με εξυπηρέτηση κλήσεων σε όλο τον κόσμο.

9.4 Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ)

Ως Πρόεδρος, θα αναθέσω μελέτες στο ΧΑΚ, την ΕΚΚ και άλλες ρυθμιστικές αρχές για να επεκτείνω τον ρόλο και την επιρροή του ΧΑΚ. Στόχος η εμπεριστατωμένη γνώση τρόπων ανάδειξης της Κύπρου σε ένα κρατικό κέντρο συναλλαγών και θεματοφύλακα portfolios για bitcoin (υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς AML).

Το όραμά μου περιλαμβάνει το ΧΑΚ να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον κόμβο ενός πανευρωπαϊκού ρυθμιζόμενου «μίνι» χρηματιστηρίου ώστε να ανταγωνιστεί το AIM του Λονδίνου μέχρι το 2030. Θα πρέπει να διαθέτει κοινές πλατφόρμες (όχι μόνο την Αθήνα) και πρόσβαση σε μεγάλες κεφαλαιαγορές. Θα πρέπει οι καθιερωμένες επιχειρήσεις να εισαχθούν τελικά στο ΧΑΚ καθώς θα είναι εξίσου ρυθμιζόμενο αλλά λιγότερο ακριβό από το AIM. Και για τις νέες κυπριακές εταιρείες, οι πρωτοβουλίες μου στο μανιφέστο ενισχύουν την επώαση, ώστε να εισαχθούν τελικά στο ΧΑΚ και να δημιουργήσουν εν μία νυκτί εκατομμυριούχους ιδρυτικούς μετόχους.

Ελπίζω ένας Κύπριος έφηβος που μπήκε στο πανεπιστήμιο για πρώτη φορά πριν από μερικές εβδομάδες να θυμάται το σήμερα. Την ημέρα που ανέγνωσε το μανιφέστο μου για πρώτη φορά. Και να το έχει στο μυαλό του και τη δεκαετία του 2030, όταν  θα γίνει δισεκατομμυριούχος, καθώς ιδέες μηχανικής ή τεχνολογίας ήδη αποτελούν πηγές παγκόσμιας εμπορικής επιτυχίας.

Στοχεύω επίσης όπως η Κύπρος καταστεί μία ενιαία αγορά υπηρεσιών για τη μετάβαση της ενέργειας σε πράσινες εναλλακτικές λύσεις. [Δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων με πλήρη διαφάνεια: Είμαι κάτοχος της δυνητικά πολύτιμης τεχνολογίας IP που θα οδηγήσει στη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης. Υπό προϋποθέσεις, θα είμαι διατεθειμένος να παραχωρήσω έμμεσα ίδια κεφάλαια στο κράτος, ως δωρεά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το δώρο δεν θα σπαταληθεί από τις μελλοντικές κυβερνήσεις]. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στο τελικό μου μανιφέστο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023. Εγγραφείτε για να λάβετε αντίγραφο.

Τέλος, θα ήθελα το ΧΑΚ να διαθέτει την απαραίτητη υποδομή προσαρμογής αν η ριζοσπαστική προσέγγιση μου στο Κυπριακό καταλήξει σε μια διευθέτηση που θα συμπεριλάβει το «Varosha Garden City», με ανοικοδόμηση της πόλης εκ θεμελίων. Όλοι οι Κύπριοι θα είναι κάτοχοι μετοχών του έργου ανέγερσης της νέας πόλης και το ΧΑΚ μπορεί να είναι η πλατφόρμα για να τις πωλήσουν ή να αγοράσουν περισσότερες. Φανταστείτε να κατέχετε δωρεάν μετοχές σε μια μίνι έκδοση του Ντουμπάι, προτού καν κατασκευαστεί.

10. Τεχνολογική εκπαίδευση ενηλίκων για να μεταμορφώσουν την Κύπρο

Η τεχνολογική καινοτομία θα πρέπει να αγκαλιάζεται και όχι να αποτελεί φόβητρο. Εχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή μας και στην περίπτωση της Κύπρου, να αξιοποιηθεί ακόμη και ως καταλύτης για την ειρήνη.

  • Οι εταίροι του κλάδου θα παρέχουν εκπαίδευση με κρατικά έξοδα για ενήλικες, όπως συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με φόβο. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τον τρόπο πραγματοποίησης δωρεάν κλήσεων ήχου και βίντεο διεθνώς, αναζήτηση στον Ιστό, αναγνώριση ανεπιθύμητων και ύποπτων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα βασικά της σύνταξης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χρήση αναγκαίων κυβερνητικών ιστότοπων, καθώς και το σύστημα Ariadni και διάφορες διαδικτυακές φόρμες.

Κυπριακές εταιρείες τηλεφωνίας και τράπεζες θα κληθούν να επιδοτήσουν την προμήθεια φορητών υπολογιστών, smartphone και tablet με όλα τα απαραίτητα συστήματα, σε υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια της στόχευσης μας, κυρίως συνταξιούχους. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον όλων να το πράξουν. Οι εταιρείες τηλεφωνίας θα έχουν περισσότερους πελάτες για να πουλήσουν πακέτα δεδομένων. Οι τράπεζες θα εξοικονομήσουν κόστος και χειρωνακτική εργασία. Και η κυβέρνηση θα μειώσει το κόστος, παράλληλα με αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς περισσότεροι πολίτες θα αποκτήσουν ψηφιακή εξουσία. Ο εξοπλισμός των υπολογιστών θα περιλαμβάνει ακόμη και εφαρμογές στα Ελληνικά για να παίξετε τάβλι, σκάκι, τη λοταρία EuroMillions, παρακολούθηση GPS με λεωφορείο, πρόσβαση σε διαδικτυακές εφημερίδες και περιοδικά. Και όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν εκπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. (Ανατρέξτε στην ενότητα κρατικών συντάξεων).

  • Όλα τα φαξ και επίπεδοι σαρωτές που χρησιμοποιούνται σε κυβερνητικά γραφεία θα ανακυκλώνονται περιβαλλοντικά. Η εξοικονόμηση κόστους από την υποχρέωση πληρωμής για περιττές τηλεφωνικές γραμμές φαξ θα αξιοποιηθεί για την αγορά φθηνών έξυπνων τηλεφώνων που θα έχουν δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) για Ελληνικά και Αγγλικά. Αυτά τα έξυπνα τηλέφωνα θα συνδέονται μέσω Wi-Fi και όχι για πραγματοποίηση κλήσεων εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν τα τηλεφωνικά συστήματα είναι εκτός λειτουργίας ή κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει το 30% του πληθυσμού που δεν διαθέτει σωστή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, κατοίκων από ξένες χώρες και επισκεπτών.
  • Οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν την προώθηση της τεχνολογικής αναβάθμισης, επιστρατεύοντας εμπορικά drone, τα ακοίμητα μάτια στον ουρανό κατά μήκος των παραλιών μας. Θα διεξαχθούν και πειράματα για την παράδοση σωσίβιων μέσω τηλεχειριστηρίου. Η τεχνολογία υπάρχει ήδη και για τα δύο.
  • Παράλληλα, θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κύπρου, ώστε να αποκτήσουν επιπρόσθετα drone και δορυφορική τεχνολογία για δασική παρακολούθηση και αναζήτηση πυρκαγιών. Θα επιθυμούσε η Κύπρος να αναθέσει  αυτή την υπηρεσία στο εξωτερικό. Όλα τα παιδιά θα διδαχθούν βασική πρόληψη και έλεγχο πυρκαγιών στα σχολεία.
  • Θα ανατεθεί μια μελέτη για τη χρήση φιλικής προς το περιβάλλον σποράς νεφών με ειδικά αεροσκάφη πάνω από τη θάλασσα, ανοικτά της Κύπρου. Αν η μέθοδος πετύχει, θα δημιουργήσει τεχνητά βροχοπτώσεις στο νησί, ιδανικά πάνω από την οροσειρά του Τροόδους.

Εάν η ριζοσπαστική μου προσέγγιση για την επίλυση του Κυπριακού είναι επιτυχής, ένα από τα σημεία διαπραγμάτευσης με την «ΤΔΒΚ» θα είναι η χρήση του αγωγού γλυκού νερού από τη νότια Τουρκία που κατασκευάστηκε το 2015, η κατασκευή δεύτερου νέου αγωγού, για τη μεταφορά νερού σε ολόκληρο το νησί, έργα που οι δύο κοινότητες μπορούν να μοιραστούν. Ακόμη και τώρα, προτού διαπιστωθεί αν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, η «ΤΔΒΚ» έχει αγοράσει την ηλεκτρική μας ενέργεια, επομένως το προηγούμενο υπάρχει.

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.