Συμπέρασμα του Μανιφέστου

Συμπέρασμα του Μανιφέστου

Μια απόφαση που πρέπει να λάβετε για τις προεδρικές εκλογές

Είναι προσωπική σας επιλογή αν θα με ψηφίσετε ως πρόεδρο, οπότε μπορώ τουλάχιστον να προσπαθήσω. Από τώρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 θα δεχτώ την άποψη της πλειοψηφίας, και σίγουρα όχι τις θέσεις εκείνων που φωνασκούν. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να με κατηγορήσουν κακόβουλα ότι είμαι Τουρκόφιλο , προδότης ή Τούρκος κατάσκοπος, κάτι που δεν είμαι. Τέτοιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί είναι τόσο παράλογοι όσο κάποιος που ισχυρίζεται ότι ο διακεκριμένος Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ διενεργεί κατασκοπεία υπερ της Τουρκίας.

Άλλοι μπορεί να με επικρίνουν που προχώρησα σε μια αιμοδοσία στο νοσοκομείο «ΤΔΒΚ» ως «δώρο» την ημέρα των Χριστουγέννων πριν από 20 χρόνια, μια συμβολική εξόφληση τιμής για ένα οικογενειακό «χρέος αίματος» 100 ετών.

Εάν είστε απολύτως εναντίον μου ακόμη και να συζητήσω το θέμα με την «ΤΔΒΚ», επειδή φοβάστε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ευοδωθούν και ενδεχομένως να περάσουν σε ένα δημοψήφισμα, τότε μην με ψηφίσετε. Το μόνο που ζητάω είναι κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, να μην διαστρεβλώσει ή να παραποιήσει τη ριζοσπαστική μου προσέγγιση στο Κυπριακό. Τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης επηρεάζονται πολύ από τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση. Θα ήταν ασύστολο ψεύδος να δηλώσω ότι προτείνω λύση δύο κρατών. Το προτεινόμενο πλαίσιο λύσης είναι να μην υπάρχει αρχικά πλαίσιο για συνομιλίες με όλα στο τραπέζι. Επομένως, στο όλα θα πρέπει να συμπεριλάβω τη συζήτηση λύσης δύο κρατών με την «ΤΔΒΚ». Δεν θα το προσφέρω.

Εάν είστε αντίθετοι στη συζήτηση του θέματος με την «ΤΔΒΚ», αλλά πιστεύετε ακράδαντα ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν, πόσο μάλλον θα περάσουν ένα δημοψήφισμα, αλλά συμφωνείτε με τις περισσότερες από τις άλλες πρωτοβουλίες μου στο μανιφέστο για τη μεταμόρφωση της Κύπρου, τότε ψηφίστε με. Παραμερίστε τους πολιτικούς «δεινόσαυρους» και επιλέξτε ένα νέο πρόσωπο, με καινοτόμες ιδέες για να μεταμορφώσουμε την Κύπρο μαζί. Έχω διευκρινίσει με διαφάνεια ποια ακριβώς είναι τα σχέδιά μου.

Μετά από 50 χρόνια, θεωρώ ότι είναι πατριωτικό μου καθήκον, παρά τον κίνδυνο προσωπικού φυσικού κινδύνου από αυτοδιορισμένους «πατριώτες», να βοηθήσω στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης, συμπεριλαμβανομένης ουσιαστικής αποζημίωσης για όλους τους Ελληνοκύπριους, με πιθανώς το 60% να διανεμηθεί στους πρόσφυγες του 1974 ή τους κληρονόμους τους. Αυτό ποτέ δεν θα αντισταθμίσει την απώλεια των αγαπημένων μας ή των αγνοουμένων, αλλά ίσως απαλύνει λίγο τον πόνο τους.

Μήνυμα προς όλους τους υποψηφίους προέδρους, πολιτικά κόμματα και συντεχνίες

Το  προσχέδιο πολιτικού μανιφέστου περιλαμβάνει ουσιαστικές επικρίσεις κατά του συστήματος και όχι συγκεκριμένων προσώπων. Σέβομαι όλους τους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «ανεξάρτητων». Ωστόσο, ζητώ από όλους να αποχωρήσουν από τη διεκδίκηση με την Προεδρία μετά από συνεννόηση με τα κόμματα τα οποία τους στηρίζουν και να αφήσουν ελεύθερο το δρόμο σε μένα να κατέλθω χωρίς αντίπαλο. Μπορείτε να αναμένετε μέχρι το 2026 ή το 2028 στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Να είστε βέβαιοι, ότι αν εκλεγώ θα συνεργαστώ μαζί σας και ελπίζω ότι θα αποδεχθείτε και εσείς να αποτέλεσε έμπιστους συμβούλους της διακυβέρνησης μου. Όλοι έχετε μεγάλη εμπειρία για να βοηθήσετε όπως φτιάξουμε τη χώρα μας μαζί. Ας ενωθούμε σε μια κοινή πορεία. Ζητώ από τον δημόσιο τομέα και τις συντεχνίες του να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Ας μεταμορφώσουμε μαζί την Κύπρο. Μόνη η δική μου πραγματικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα έχει τη δυνατότητα να πετύχει κάτι τέτοιο.

Η Κύπρος χρειάζεται έναν ισχυρό ανεξάρτητο Πρόεδρο. Διαφανή και έντιμο Πρόεδρο

Ένα Πρόεδρο έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς, αλλά όχι βυθισμένο στην πολιτική βρωμιά ούτε ελεγχόμενο από πολιτικά κόμματα ή ομάδες ειδικών συμφερόντων.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η απόφαση είναι δική σας. Εγγραφείτε τώρα για να λάβετε ένα αντίγραφο της τελικής μορφής του μανιφέστου μου που θα δημοσιευτεί έως τις 22 Ιανουαρίου 2023, δύο εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές. Σας προτρέπω να εγγραφείτε για να ψηφίσετε. Ας μεταμορφώσουμε την Κύπρο μαζί σε 24 μήνες. Ας απαλλαγούμε από τους πολιτικούς «δεινόσαυρους» μαζί, γιατί: «Οι ερασιτέχνες εξασκούνται μέχρι να το κάνουν σωστά, αλλά οι επαγγελματίες εξασκούνται μέχρι να μην το κάνουν λάθος».

Και θυμηθείτε την υπόσχεσή μου: Αν αποτύχαινα για λόγους πέραν από τον έλεγχό μου, θα παραιτούμουν και θα ζητούσα πρόωρες εκλογές ή θα ανέμενα τις βουλευτικές μας εκλογές τον Μάιο του 2026.

Όπως εξελίσσονται σήμερα τα δεδομένα, αποτελεί σχεδόν μαθηματική βεβαιότητα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαίρει της ευρύτατης μου εκτίμησης και θα ήταν χαρά μου να αποτελεί στενό μου σύμβουλο σε περίπτωση εκλογής μου. Παρόλα αυτά δεν θα τον ψηφίσω, ούτε και τους άλλους δύο βασικούς διεκδικητές, καθότι δεν επιθυμώ πέντε επιπρόσθετα χρόνια κατεστημένου, ελεγχόμενου από τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, με την ίδια ελίτ και τις ομάδες συμφέροντος που τους υποστηρίζουν.

Να είστε βέβαιοι ωστόσο, ότι αν εκλεγώ θα συνεργαστώ με όλα τα πολιτικά κόμματα και ελπίζω ότι θα με βοηθήσουν με δικούς τους συμβούλους. Αυτό περιλαμβάνει και το ΕΛΑΜ, καθώς συμφωνώ με ορισμένες από τις θέσεις του. Οι δεσμεύσεις στο μανιφέστο μου είναι αυτό που χρειαζόμαστε προς συλλογική μεταμόρφωση της Κύπρου.

Οι πολιτικές μου είναι τόσο αριστερών όσο και δεξιών τάσεων. Αν η Κυπριακή πολιτική σκηνή αποτελούσε ποδοσφαιρική ομάδα, θα ήμουν και αριστερός και δεξιός και κεντρώος παίκτης, θα κτυπούσε όλα τα πέναλτι και θα ήμουν και τερματοφύλακας.  Το θέμα σήμερα με την Κυπριακή πολιτική και ορισμένους ανώτατους διευθυντές στο δημόσιο τομέα, είναι ανάλογο με το παράδειγμα της δαπάνης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για αγορά των 11 καλύτερων ποδοσφαιριστών του κόσμου. Αν όμως δεν μπορούν να παίξουν συλλογικά ως ομάδα, ή δεν έχουν καλό προπονητή, δεν θα πάρουν τρόπαια. Ας αλλάξουμε την ομάδα μας μαζί. Ως αρχιπροπονητής, θα αποτελούσα ένα συνονθύλευμα Μαχάτμα Γκάντι και Νέλσον Μαντέλα, με το επιχειρηματικό καινοτόμο μυαλό και το ηγετικό δυναμικό στυλ-τολμώ να πώ-του Ντόναλντ Τράμπ.

Πολλοί από τους υποψηφίους Προέδρους διαθέτουν μεγάλη εμπειρία ώστε να συνεισφέρουν στην αλλαγή των κακώς εχόντων στην Κύπρο. Ας ενωθούμε προς αυτό το σκοπό. Ζητώ από τη βουλή, τα πολιτικά κόμματα, το δημόσιο τομέα και τις συντεχνίες να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να με στηρίξουν. Ας μεταμορφώσουμε την Κύπρο, δρώντας ως ομάδα. Μόνο ένας ανεξάρτητος Πρόεδρος μπορεί να πετύχει αυτή την ενότητα και πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα να το κάνω, ώστε η ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κερδίσει το Champions League σε τρία χρόνια.

Ειλικρινά, θα προτιμούσα να απολαύσω το υπόλοιπο της ζωής μου με την οικογένεια μου, ξεκινώντας σήμερα ως συνταξιούχος, παρά να έχω το άγχος της Προεδρίας. Αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει την ηγεσία, και προσφέρομαι να το κάνω για εσάς αν το θέλετε, γιατί έχω πραγματικά αρρωστήσει και κουραστεί με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στην Κύπρο.

Ευθύνες

Δεν ισχυρίζομαι ότι λαμβάνουν χώρα παράνομες ενέργειες οποιουδήποτε τύπου από άτομα τα οποία επί του παρόντος επιβλέπουν τα μέτρα κατά της διαφθοράς. Είμαι βέβαιος ότι είναι έντιμοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι. Ωστόσο, οι νέοι προτεινόμενοι νόμοι και αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές θα παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο εποπτείας, προσφέροντας περισσότερη εμπιστοσύνη στους πολίτες μας, αλλά και προστασία από όσους επί του παρόντος επιβλέπουν τα παραπάνω, από κινδύνους αβάσιμων ή δύσκολων να διαψευσθούν ισχυρισμούς. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι βουλευτές, οι Υπουργοί, οι διευθυντές ή οι υπάλληλοι είναι ή ήταν ποτέ διεφθαρμένοι. Ποτέ!

Καμία πρόνοια του παρόντος εγγράφου ή μανιφέστου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται προσωπικά. Είναι το σύστημα που προσπαθώ να διορθώσω και όχι να επικρίνω συγκεκριμένα άτομα. Και μάλιστα για την ιστορία,  διατηρώ ύψιστη εκτίμηση προς τέσσερις νυν και πρώην υπουργούς: τον Χάρη Γεωργιάδη, τον Γιώργο Λακκοτρύπη , τον Κυριάκο Κόκκινο και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ομοίως, η κριτική μου για τα πολιτικά κόμματα αφορά τη δομή του συστήματος, όχι τα μέλη τους ή τους πολίτες που ψηφίζουν ένα συγκεκριμένο κόμμα.

Με ευχαριστίες και εκτίμηση

Το απόσπασμα «Ο ορισμός της παραφροσύνης» συνιστά παραλλαγή ενός σχετικού κομματιού από τον 19ο αιώνα, με άγνωστη πηγή. Το απόσπασμα «Ερασιτέχνες» αποτελεί τη δική μου ερμηνεία και εκδοχή ενός άρθρου από το 1902 που αποδίδεται στον George W. Loomis, Αμερικανό εκπαιδευτικό και διευθυντή σχολείων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Cyprus Mail, Philenews και Καθημερινή για τα επικαιρικά ρεπορτάζ, άρθρα και απόψεις τους. Αποτέλεσαν ουσιαστική παραπομπή στην έρευνα μου για αριθμό ετών. Ιδιαίτερες επίσης ευχαριστίες απευθύνω σε εμπιστευτικές ομάδες εστίασης (focus groups) και ερευνητές των οποίων αξιοποίησα την γνώση και εμπειρία από το 2017. Όλοι ήταν Κύπριοι, οι περισσότεροι με ανώτατα διπλώματα, μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε διάφορους τομείς ή ακαδημαϊκοί.

Εκφράζω δε απέραντη ευγνωμοσύνη στη σύζυγο μου Triona και την πλήρη στήριξη στην απόφαση μου να ασχοληθώ με την πολιτική, παρά τον όποιο αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχει στα έξι ενήλικα παιδιά μας και τον πιθανό σωματικό κίνδυνο και για τους δύο μας, από τους λεγόμενους «Κύπριους πατριώτες».

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.