26/32. Προάσπιση της Κύπρου από στρατιωτικές, ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές

26/32. Προάσπιση της Κύπρου από στρατιωτικές, ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές

Θα ανατεθούν εις βάθος μελέτες με ενδιαφερόμενα μέρη, για την εφαρμογή του τρόπου με τον οποίο οι στρατευμένοι για υποχρεωτική θητεία καθώς και οι επαγγελματίες συμβασιούχοι, θα περάσουν από τρίμηνο πρόγραμμα εκμάθησης προηγμένων πρώτων βοηθειών (μεταξύ EMT και βασικών επιπέδων παραϊατρικών δεξιοτήτων) καθώς και δεξιότητες έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ή άλλων φυσικών καταστροφών στην Κύπρο και γειτονικές χώρες. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να είναι ανοικτή και σε γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών σε εθελοντική βάση. Τα πανεπιστήμια και οι εργοδότες θα πρέπει να οργανωθούν ανάλογα.

Αν καταστεί δυνατή η διαπραγμάτευση λύσης στο Κυπριακό και το νησί μας τελικά αποστρατικοποιηθεί, ελπίζω να έρθει μια μέρα που η επιστράτευση θα αντικατασταθεί με Ελληνοκύπριους με στολές ειρηνευτών του ΟΗΕ που θα αποτελούν τους πρώτους στη σκηνή φυσικής καταστροφής ή στήριξη ανθρώπων που κινδυνεύουν από λιμό και γενικότερα συμμετέχουν στο συντονισμό ανακούφισης οπουδήποτε. στον κόσμο. Για περισσότερα από 60 χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βοηθήσει να διατηρηθεί η ειρήνη στο νησί μας. Οφείλω να αναγνωρίσω τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην Κύπρο, αλλά και να αναδείξω με περηφάνια τη σημαία της Κύπρου σε περίοπτη θέση στις στολές του Οηέ σε όλο τον κόσμο.

Ελπίζω ειλικρινά να έρθει μια τέτοια μέρα στη ζωή μου, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να ασχοληθούμε με τον πραγματικό κόσμο.

Η λαχτάρα για παγκόσμια ειρήνη δεν με καθιστά μόνο ειρηνιστή. Ως πρόεδρος, η άμυνα θα περιλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητές μου. Θα ανέθετα μελέτες από τους ενδιαφερόμενους, με επίκεντρο το Υπουργείο Άμυνας με τη συμβολή της Ελληνικής κυβέρνησης, για τρόπους βελτιστοποίησης των αμυντικών μας δυνάμεων με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό και διαδικασίες.

Επιπλέον, τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος προεδρικού μανιφέστου η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώνει τη διεθνή ανησυχία. Αν εκλεγόμουν πρόεδρος σήμερα, η πρώτη  μου δουλειά αύριο θα ήταν η προετοιμασία για τα χειρότερα, με εμπλοκή για όλα τα κυβερνητικά τμήματα.

Οι απαντήσεις που θα αναζητούσα περιλαμβάνουν πολεμικό σενάριο σε περίπτωση κατά την οποία οι Βρετανικές Βάσεις, που μοιράζονται αυτή τη στιγμή το νησί μας δέχονταν επίθεση. Είτε με συμβατικά, είτε με χημικά, μικρά τακτικά πυρηνικά ή ανάλογα όπλα. Θα ήθελα επείγουσες συμβουλές αναφορικά με την παραγγελία δισκίων ιωδίου, προστατευτικών στολών, διαδικασιών εκκένωσης και ετοιμότητας στα νοσοκομεία για όλους τους πληγέντες. Για παράδειγμα, υπολογίστε τη ζώνη έκρηξης και το ραδιενεργό αποτέλεσμα μιας μικρής πυρηνικής βόμβας που πέφτει στο Ακρωτήρι προς την πόλη της Λεμεσού εδώ: https://nuclearsecrecy.com/nukemap/ (Προειδοποίηση: οι εικόνες ενδεχομένως να ενοχλήσουν).

Άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: τα σχέδια πρέπει να καταρτιστούν τώρα

Άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: πρέπει να καταρτιστούν σχέδια τώρα

Πολλές πτυχές διαχείρισης της πανδημίας από την Κυπριακή κυβέρνηση ήταν αμφιλεγόμενες. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ενήλικες, όχι ως «η γιαγιά που νουθετεί ένα 10χρονο παιδί». Σε περίπτωση μελλοντικής πανδημίας, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χωρητικότητα νοσοκομείων με προηγούμενο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ώστε η χώρα να μην παραλύσει. Θα πρέπει επίσης να μας προβληματίσουν άλλες ενδεχόμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που χρειάζονται προγραμματισμό:

  1. Τι θα συμβεί αν στη δεκαετία του 2030 η Λεμεσός φθάνει τακτικά τους 45 βαθμούς τον Αύγουστο λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη; Τι γίνεται αν σημειώνονται ετήσιες ακραίες ελλείψεις νερού;
  2. Τι θα συμβεί αν οι αγρότες μας δεν μπορούν να αγοράσουν σπόρους λόγω κάποιου διεθνούς γεγονότος, όπως τα γενετικά τροποποιημένα φυτά;
  3. Τι κι αν γινόταν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στη Λευκωσία; Ή ένα τσουνάμι στη Λεμεσό ή την Πάφο;
  4. Τι γίνεται αν αποκοπούν τα καλώδια του διεθνούς δικτύου μας; Πώς θα λειτουργούν τα τηλέφωνα και το διαδίκτυο;
  5. Πώς και πού θα βρίσκεται η διοίκηση και ο έλεγχος αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αδύνατο να επικοινωνήσουν; Με την επιφύλαξη δημόσιας διαβούλευσης, θα προτείνω την Αθήνα, και αν η Ελλάδα δεν θα ήταν διαθέσιμη λόγω της ίδιας έκτακτης ανάγκης, να προτείνει ενδεχομένως μια 3η χώρα με αμοιβαία σχέδια.

Περίληψη: Ένας πρόεδρος που δεν κάνει σχέδια για οποιαδήποτε καταστροφή, δεν είναι ικανός να ηγείται. Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον παραπάνω σχεδιασμό.                 

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.