13/32. Επιβράβευση παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα

13/32. Επιβράβευση παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα

Ως πρόεδρος θα εφαρμόσω ανταμοιβές παραγωγικότητας που θα μπορούσαν να ωφελήσουν ουσιαστικά όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα μας. Χωρίς αυτούς η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ακόμη χειρότερα, εάν υποθετικά μιλώντας όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αντικαθίσταντο από εξαιρετικά ευφυή ρομπότ, η Κυπριακή οικονομία θα κατέρρεε καθώς οι 80 χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στη στήριξη έως και του 25% των οικογενειών της Κύπρου.

Θα τιμήσω τα δικαιώματά τους για αυξήσεις μισθών χωρίς πληθωρισμό και θέσεις εργασίας δια βίου, με ορισμένες εξαιρέσεις. Εάν ο δημόσιος τομέας διοικείται ως ένας μεγάλος εμπορικός οργανισμός, η Κύπρος και η εξυπηρέτηση πελατών θα μεταμορφωθούν. Επομένως, θα υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για να εξασφαλίσετε μπόνους και άλλα προνόμια:

  1. Προτείνω όπως οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα με τις κορυφαίες επιδόσεις (περιλαμβάνονται προϊστάμενοι και διευθυντές) λαμβάνουν μπόνους στη βάση της ανταπόκρισης των πολιτών στην επικοινωνία μαζί τους, είτε με φυσική επίσκεψη, τηλεφωνική κλήση ή email. Θα παρέχεται εκπαίδευση για την «ευτυχία» των πελατών.
  2. Προτείνω μια εμπιστευτική διαδικτυακή πύλη που θα επιτρέπει σε κάθε υπάλληλο του δημόσιου τομέα οποιασδήποτε βαθμίδας, να συνεισφέρει ιδέες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την εξοικονόμηση κόστους οπουδήποτε, όχι μόνο στα τμήματα του. Θα καταβληθούν εφάπαξ μπόνους μεταξύ 100 και 25.000 ευρώ για τις καλύτερες ιδέες που υλοποιούνται. Τα μεγαλύτερα χρηματικά βραβεία θα ελέγχονται στο εξωτερικό ίσως στην Ελλάδα, για αποτροπή διαφθοράς ή σύγκρουσης συμφερόντων. Παρόμοιο πρόγραμμα θα ισχύει και για το κοινό, ωστόσο αυτό στο δημόσιο, θα έχει προβάδισμα 90 ημερών, με το μεγαλύτερο βραβείο στις 25 χιλιάδες ευρώ έναντι 10 για τους πολίτες. Ως Πρόεδρος θα απονείμω προσωπικά δύο βραβεία  ύψους 2.000 ευρώ έκαστος από την τσέπη μου στους νικητές (α) της πιο ηλίθιας διαδικασίας που αναγκάζονται να ακολουθήσουν και (β) της πιο ηλίθιας μορφής που πρέπει να χρησιμοποιήσει το κοινό, γραπτή ή ψηφιακή.
  3. Προτείνω όπως το 10% των κορυφαίων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα λάβει εφάπαξ ετήσιο μπόνους με την προϋπόθεση ότι το κατώτατο 5% δεν θα λάβει καμία αύξηση.
  4. Προτείνω ως εφάπαξ ευκαιρία, αφού εφαρμοστούν οι αλλαγές που αναφέρονται στη δέσμευση για «Μεταμόρφωση του δημόσιου τομέα σε συνεννόηση με τα συνδικάτα», καταβολή μπόνους σε όλα τα τμήματα.
  5. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, προσωπικά δεν έχω αντίρρηση εάν επιλεγμένοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα εργάζονται από το σπίτι σε εθελοντική βάση με εκ περιτροπής σύστημα. Αυτό θα εφαρμοστεί υπό την προυπόθεση δημιουργίας τυχαίων (συμπτωματικών) ελέγχων και εργαλείων παρακολούθησης τεχνολογίας σε συσκευές χαμηλής διαβάθμισης που θα παρέχονται από την κυβέρνηση για χαμηλόβαθμους. Η τοπική διοίκηση θα λαμβάνει τις αποφάσεις ανεπίσημα. Αυτό δεν θα κατοχυρωθεί ως μόνιμο δικαίωμα.

Σε αντάλλαγμα, θα προτείνω την εφαρμογή των ακόλουθων αλλαγών με τα συνδικάτα, όπως διαπιστώνονται σε πολλούς μεγάλους εμπορικούς οργανισμούς διεθνώς:

  • Μία φορά το χρόνο, κάθε υπάλληλος του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να υποβάλλεται σε ειδική αξιολόγηση 360° από ειδικούς. Αυτό είναι ένα καθιερωμένο εργαλείο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού για την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων στο οποίο υφιστάμενοι, συνάδελφοι και διευθυντές βαθμολογούν ο ένας τον άλλο κυρίως ανώνυμα.
  • Οι προαγωγές βάσει ετών υπηρεσίας ή προτεραιότητας θα τερματιστούν. Οι καλύτεροι των καλύτερων θα προαχθούν σε επόπτες και διευθυντές στο μέλλον.
  • Νέοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα δύναται να απολυθούν και αντικατασταθούν εντός 2 ετών για οποιονδήποτε λόγο.
  • Θα απολύονται κάθε χρόνο οι υπάλληλοι με τις χειρότερες επιδόσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «κακές» 2 συνεχόμενα χρόνια. Θα λάβουν δίκαιες αποζημιώσεις απόλυσης ή θα συνταξιοδοτηθούν και θα αντικατασταθούν από νέους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Περίληψη: Προτείνω ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση αλλά να απολαμβάνει πρόσθετα δικαιώματα. Οι κορυφαίες επιδόσεις θα λάβουν γενναιόδωρες μισθολογικές αυξήσεις. Οι χειρότερες επιδόσεις θα εξαλείφονται. Το προσωπικό του δημόσιου τομέα δύναται να εξασφαλίσει μπόνους σε επίπεδο τμημάτων και σε τοπικό επίπεδο με βάση την παραγωγικότητα. Το προσωπικό που απευθύνεται σε πολίτες θα λαμβάνει μεμονωμένα πρόσθετα μπόνους με βάση τη μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, ο δημόσιος τομέας και η εξυπηρέτηση πελατών προς τους πολίτες μας θα μεταμορφωθούν.

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.