Ο μισός πληθυσμός της Κύπρου υφίσταται διακρίσεις. Αυτό δεν οφείλεται στις θρησκευτικές τους απόψεις, στο χρώμα του δέρματός τους, τη διαφορετική κουλτούρα, την έλλειψη εκπαίδευσης ή περιορισμένες γνωστικές και επαγγελματικές δυνατότητες και νοημοσύνη. Πληρώνονται λιγότερα και δυσκολεύονται να βρουν καλές δουλειές λόγω του φύλου τους.
Ορισμένοι Κύπριοι και Πολιτικοί αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως εργοστάσια αναπαραγωγής βρεφών, μαγείρισσες και καθαρίστριες. Όραμα μου είναι οι γυναίκες της Κύπρου να κατέχουν ή να διαχειρίζονται εργοστάσια, εστιατόρια και εταιρείες καθαρισμού.
Οι βασικές μου δεσμεύσεις προς το γυναικείο φύλο:
- Θα εισάγω νόμους για την επιδότηση της παιδικής μέριμνας μέσω κουπονιών όταν η χώρα μας διαθέτει την οικονομική δυνατότητα.
- Θα εισάγω θετικές διακρίσεις για τις κρατικές συμβάσεις. Εάν δύο εταιρείες ισοβαθμήσουν για ένα βραβείο, οι γυναίκες που διοικούν μία από τις εταιρείες θα εξασφαλίσουν τη σύμβαση, υπό προϋποθέσεις.
- Επιπρόσθετα, ως μέρος της αξιολόγησης βαθμών που χρησιμοποιούνται για την επιλογή κρατικών προμηθευτών, θα δοθούν μόρια σε προμηθευτές με ποσοστό γυναικών σε ανώτερες θέσεις, υπό προϋποθέσεις. Αυτό το ποσοστό θα βασιστεί σε μελέτες εμπειρογνωμόνων το 2023. Οι έλεγχοι και ισορροπίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα σημειωθεί κατάχρηση του συστήματος, για παράδειγμα να γίνει διορισμός μιας γιαγιάς ή μιας αγαπημένης θείας ως ανώτερο στέλεχος ή ως μεγαλομέτοχος.
- Επιπλέον, από το 2024, έως και 5.000 γυναίκες θα προσληφθούν με εξαμηνιαία, αρχικά, σύμβαση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Η εκπαίδευση για την επιστροφή στο εργατικό δυναμικό θα παρέχεται ως προϊόν. Αυτό θα ενδυναμώσει τις γυναίκες με την εμπειρία της μητρότητας και ανατροφής παιδιών. Θα εφαρμοστεί διαδικασία επιλογής, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων με βάση την προηγούμενη εργασιακή τους εμπειρία ή τεστ επάρκειας. Αυτές οι γυναίκες θα βοηθήσουν στη μεταμόρφωση του δημόσιου τομέα, απελευθερώνοντας μόνιμο προσωπικό για την υλοποίηση επειγουσών αλλαγών.