03/32. Δικαστικές μεταρρυθμίσεις, νόμος και τάξη, η αστυνομική μας δύναμη

03/32. Δικαστικές μεταρρυθμίσεις, νόμος και τάξη, η αστυνομική μας δύναμη

Θα εφαρμόσω τις ακόλουθες αλλαγές, κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης:

Αστικές μεταρρυθμίσεις

Θα εισαγάγω ένα δικαστήριο μικροδιαφορών για την ανέξοδη ταχεία εξέταση διαφορών κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να απελευθερωθεί ο χρόνος του δικαστηρίου, να εξοικονομηθούν σε όλους τα δικαστικά έξοδα και να αποφευχθεί η πολυετής αναμονή για την απονομή δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων δεν θα παρίστανται δικηγόροι, αν και μπορούν να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τη γραφειοκρατία για την υποβολή ή την υπεράσπιση μιας αξίωσης. Οι δικαστές θα διεξάγουν προαιρετικά ακροάσεις μέσω βιντεοσύνδεσης και η απόφαση θα είναι οριστική χωρίς μηχανισμό προσφυγής.

Παράλληλα, θα διασφαλίσω ότι θα επιχειρείται διαιτησία και διαμεσολάβηση μέσω εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια για εμπορικές διαφορές άνω μιας ορισμένης αξίας. Και αυτό θα απελευθερώσει χρόνο στα δικαστήρια, οπότε η δικαιοσύνη θα απονέμεται ταχύτερα από ό,τι τώρα.

[Προσωπική διευκρίνιση για λόγους διαφάνειας: αν και είμαι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής στην ΕΕΔ, δεν έχω κανένα απολύτως συμφέρον να κερδίσω αμοιβές από αυτή την πρωτοβουλία. Ωστόσο, αυτή η εκπαίδευση θα αποδειχθεί χρήσιμη κατά τη διαπραγμάτευση μιας λύσης του Κυπριακού με την “ΤΔΒΚ”].

Το Ανώτατο Δικαστήριο

Είμαι κατά του περιορισμού των διορισμών στο Ανώτατο Δικαστήριο στα 10 χρόνια, όπως προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί. Εάν ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου αναγκαστεί να συνταξιοδοτηθεί μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας και είναι σημαντικά κάτω από την ηλικία συνταξιοδότησης, αυτό δημιουργεί προβλήματα. Ο πρώην δικαστής θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο κριτικής επειδή εργάζεται ως σύμβουλος για μια δικηγορική εταιρεία ή έναν πελάτη τον οποίο ευνοούσε σε προηγούμενη απόφαση. Αυτό είναι πολύ άδικο για τον πρώην δικαστή, ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί ότι ανταμείβεται για “χάρες” του παρελθόντος. Η προσέγγισή μου είναι ριζοσπαστική. Δεν αμφισβητώ καθόλου την ακεραιότητα κανενός από τους αξιότιμους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ούτε υπονοώ σε καμία περίπτωση διαφθορά οποιουδήποτε τύπου. Ωστόσο, η Κύπρος έχει μικρό πληθυσμό και ο καθένας γνωρίζει κάποιον, ιδίως μεταξύ της λεγόμενης ελίτ και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Για να αποφευχθούν οι υποψίες για πιθανή μεροληψία ή ευνοιοκρατία, προτείνω, με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών δικαστηρίων, να γίνει ανταλλαγή δύο από τους καλύτερους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την Κύπρο και την Ελλάδα για 5ετή απόσπαση. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται προαγωγή και να προσελκύει υψηλότερους μισθούς. Τα διεθνή δικαστήρια χρησιμοποιούν δικαστές από διάφορες χώρες που έχουν τα προσόντα να γνωμοδοτούν και να δημιουργούν δεδικασμένο. Δεν είναι εμπειρογνώμονες σε κάθε νομικό θέμα σε όλες τις εθνικές δικαιοδοσίες.

Μεταρρυθμίσεις της ποινικής δικαιοσύνης

  • Θα καθιερώσω την κοινωνική εργασία ως προαιρετική εναλλακτική λύση αντί των προστίμων και των ποινών φυλάκισης από τα δικαστήρια. Όσοι εκτίουν ποινές κοινότητας θα εξακολουθούν να προστατεύονται, σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους της Κύπρου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
  • Θα αναθέσω την εκπόνηση μελέτης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με την καθιέρωση διαπραγμάτευσης ομολογίας αμερικανικού τύπου για ορισμένα ποινικά αδικήματα. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο για τα ποινικά μας δικαστήρια.
  • Θα εισαγάγω υποχρεωτικές απαγορεύσεις οδήγησης για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ίσως 50-80mg) και για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών. Όλοι οι κάτοχοι άδειας οδήγησης εκτός Κύπρου που νοικιάζουν αυτοκίνητα θα πρέπει να διατηρούν εγγύηση στις πιστωτικές τους κάρτες ως μέρος της συνήθους εγγύησης ενοικίασης, αλλά θα περιλαμβάνει διατάξεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί κυκλοφορίας. Αυτό ισχύει για 10 ημέρες μετά την επιστροφή του αυτοκινήτου. Εάν ένα άτομο συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ή να σταθμεύει σε χώρους για άτομα με ειδικές ανάγκες, εκτός από τους ισχύοντες νόμους και τις κυρώσεις, μέρος αυτής της κατάθεσης θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του προστίμου. Σε όλους τους πελάτες ενοικίασης αυτοκινήτων θα δοθεί ένα φυλλάδιο ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την κράτηση που θα αναφέρει σαφώς τους κυπριακούς νόμους περί ποινικής οδήγησης και τα όρια αλκοόλ ανάλογα με το όχημα ή το καροτσάκι που νοικιάζουν. Καλώ και άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου.
  • Θα επανεξετάσω τις συνθήκες στις φυλακές Λευκωσίας και θα εισαγάγω πρόσθετα κίνητρα για όσους εκτίουν ποινές, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν την κοινότητά μας από τη φυλακή ή εκτός φυλακής με άδεια. Θα βασίζεται στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την εργασιακή εμπειρία και το αδίκημα που έχουν διαπράξει. Θα ήταν παράλογο να στείλουμε κάποιον που βρίσκεται στη φυλακή για επαναλαμβανόμενες κλοπές σε καταστήματα, να εργαστεί σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα ως “εθελοντής”.
  • Θα αναθέσω την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκοπιμότητα κατασκευής μιας “ανοικτής” φυλακής σε αγροτική περιοχή για τη στέγαση κρατουμένων που δεν θεωρούνται επικίνδυνοι ή δεν διατρέχουν κίνδυνο φυγής, για ποινές 24 μηνών ή λιγότερο. Αυτή η νέα φυλακή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τους τελευταίους 12 μήνες της ποινής, πριν από την αποφυλάκιση. Οι ανοικτές φυλακές είναι πολύ λιγότερο δαπανηρές στη λειτουργία τους και θα μειώσουν τον αριθμό των κρατουμένων στις κεντρικές φυλακές. Όποιος δραπετεύσει θα είναι ένοχος σοβαρού ποινικού αδικήματος και όταν συλληφθεί θα μεταφερθεί πίσω στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας με χειροπέδες.
  • Θα εισαγάγω αυστηρότερες ποινές και επιβολή κυρώσεων για την εμπορία γυναικών και θα απελάσω τους νταβατζήδες.
  • Θα εφαρμόσω το σύστημα “τρία χτυπήματα και είσαι έξω”. Οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες για ορισμένα αδικήματα, όπως διαρρήξεις, κλοπές και κλοπές σε καταστήματα, θα αντιμετωπίζονται τιμωρητικά. Αν πρόκειται για να ταΐσετε ένα πρόβλημα ναρκωτικών, ανατρέξτε στη θέση μου για τα ναρκωτικά παρακάτω.
  • Θα απελάσω τους αλλοδαπούς υπηκόους που επαναλαμβάνουν ποινικά αδικήματα. Εναπόκειται στους δικαστές να δείξουν συμπόνια σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τρεις απεργίες μέσα σε 5 χρόνια και είναι έξω, με αεροπλάνο. Για την προστασία των στενών συγγενών, όσοι απελαύνονται για επαναλαμβανόμενα αδικήματα ήσσονος σημασίας μπορεί να τους επιτραπεί να επιστρέψουν μετά από μερικά χρόνια, εφόσον έχουν καθαρό ποινικό μητρώο στη νέα τους χώρα.
  • Αν και λιγότερο συχνό φαινόμενο στην Κύπρο από ό,τι παλαιότερα, η επαιτεία με ένα μικρό παιδί που έχει ναρκωθεί ή του έχει χορηγηθεί αλκοόλ για να φαίνεται άρρωστο θα επιβάλλεται ως ποινικό αδίκημα. Τα παιδιά αυτά πρέπει να προστατεύονται από τέτοιου είδους κακοποίηση στα χέρια ατόμων που συχνά εργάζονται σε συμμορίες για να ζητούν χρήματα. Αν ένα μικρό παιδί είναι άρρωστο, δεν πρέπει να βρίσκεται στο δρόμο με τη “μητέρα” ή τη μεγαλύτερη “αδελφή” του. Έχω απόλυτη συμπάθεια για τους άστεγους πεινασμένους ζητιάνους σε χώρες με ελάχιστα ή καθόλου συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά όχι για τους επαγγελματίες που εργάζονται για συμμορίες σε χώρες της ΕΕ, ειδικά αν λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας από το κράτος.
  • Θα εισαγάγω αυστηρότερες ποινές, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης, για οποιονδήποτε εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε γάμους παιδιών ή στην άθλια πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ). Οι δάσκαλοι των σχολείων και οι αξιωματικοί μας για την ασφάλεια των συνόρων θα εκπαιδευτούν να αναζητούν ενδείξεις ότι ένα νεαρό κορίτσι που επισκέφθηκε πρόσφατα χώρες που εφαρμόζουν γάμους παιδιών ή ΑΓΓΟ φαίνεται διαταραγμένο. Επιπλέον, εξειδικευμένοι δάσκαλοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα εκπαιδευτούν στο πώς να συζητούν τέτοια θέματα ιδιωτικά και διακριτικά στο σχολείο, με κορίτσια που προέρχονται από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες.
  • Θα αναθέσω την εκπόνηση μελέτης για τη γεωγραφική σήμανση των ανήλικων παραβατών με βραχιολάκια στον αστράγαλο. Αυτή η τεχνολογία θα επιβάλλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σπίτι τα βράδια ή/και τα Σαββατοκύριακα. Ορισμένες χώρες στέλνουν μερικές φορές κάποιους ανήλικους παραβάτες σε κατασκηνώσεις διακοπών για να τους δείξουν “αγάπη”. Η προσέγγισή μου είναι να τιμωρήσω αυτά τα “άτακτα αγγελούδια” με τιμωρία και να τους πάρω τα κινητά τηλέφωνα, αντί να είμαι ήπιος.

Η αστυνομική μας δύναμη

Θα υποστηρίξω τους αστυνομικούς μας με νέα τεχνολογία, πρακτικές εργασίας και διοικητικό προσωπικό. Θα ανατεθεί λεπτομερής μελέτη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων, για να κατανοηθούν τα σημεία που τους προκαλούν πόνο. Οι βασικές μου δεσμεύσεις:

  • Οι αστυνομικοί μας δεν πρέπει να περνούν τη μισή εργάσιμη ημέρα τους αναλαμβάνοντας γραφειοκρατία ή απαντώντας σε τηλέφωνα. Θα προσληφθεί πρόσθετο διοικητικό προσωπικό μερικής απασχόλησης για να μειωθεί αυτό το βάρος.
  • Θα διερευνήσω τη σκοπιμότητα της προσωρινής αποστολής σεβαστών Ελλήνων και Κυπρίων αστυνομικών με τριετή απόσπαση για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
  • Θα συζητήσω την εφαρμογή των σωματικών καμερών για τους αξιωματικούς πρώτης γραμμής.
  • Θα αναθέσω μια μελέτη που θα διερευνήσει κατά πόσον οι καταγγελίες κατά αστυνομικών, ή τουλάχιστον οι προσφυγές, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται ανεξάρτητα στο εξωτερικό, ίσως στην Ελλάδα.
  • Θα επανεξετάσω τις παροχές που καταβάλλονται στους αξιωματικούς που ακρωτηριάζονται ή πεθαίνουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτοί οι ήρωες πρέπει να τιμηθούν και να αποζημιωθούν δίκαια από το κράτος.
  • Ο γιατρός είναι γιατρός 24×7. Ο ιερέας είναι πάντα ιερέας. Ομοίως, πιστεύω ακράδαντα ότι ένας αστυνομικός είναι πάντα αστυνομικός, είτε βρίσκεται σε υπηρεσία είτε όχι, γι’ αυτό θα συζητήσω αν μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας, οι αστυνομικοί που θα προσφερθούν εθελοντικά μπορούν να λάβουν κάμερες διπλής όψης και φορητά μπλε φώτα που αναβοσβήνουν για να τα τοποθετήσουν στα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, ώστε να επιβάλλουν το νόμο ανά πάσα στιγμή. Οι εθελοντές θα λαμβάνουν πρόσθετες αποζημιώσεις για το σκοπό αυτό.

3.1 Κατάχρηση ουσιών

Θα αναθέσω την εκπόνηση εμπεριστατωμένων μελετών από διεθνείς εμπειρογνώμονες και τα αρμόδια υπουργεία, μετά από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση, για να προτείνω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

  1. Θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροσκοπικών ποσοτήτων μαριχουάνας για προσωπική χρήση που καπνίζονται κατ’ ιδίαν;
  2. Εάν ναι, θα μπορούσε να επιτραπεί στα συμμετέχοντα αδειοδοτημένα φαρμακεία να πωλούν μικροσκοπικές ποσότητες μαριχουάνας ανά άτομο με την προϋπόθεση της επαλήθευσης της ηλικίας και με προειδοποιήσεις για πιθανή ψύχωση και άλλους κινδύνους;
  3. Θα πρέπει η ιατρική μαριχουάνα για την ανακούφιση του πόνου από τον καρκίνο να είναι νόμιμα προμηθεύσιμη από τους γιατρούς του ΓΕΣΥ;
  4. Θα έπρεπε η χρήση σκληρών ναρκωτικών να αντιμετωπίζεται ως ψυχική ασθένεια και όχι ποινικά;
  5. Θα μπορούσαν εξειδικευμένοι γιατροί του ΓΕΣΥ να παρέχουν επαναλαμβανόμενες συνταγές και επιλεγμένοι αδειούχοι φαρμακοποιοί να προμηθεύουν τον εξαρτημένο με ορισμένα σκληρά ναρκωτικά για χρήση 3 ημερών ή με εναλλακτικές λύσεις όπως η μεθαδόνη; Αυτό θα μπορούσε να εξαρτάται από τον εθισμένο (i) εγγραφή ως τοξικομανής, (ii) να μην έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, (iii) να απασχολείται επικερδώς για τουλάχιστον 120 ώρες το μήνα και να καταβάλλει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, και (iv) ενεργή αναζήτηση βοήθειας.

Τα παραπάνω θα δώσουν στους σκληρούς χρήστες ναρκωτικών ένα κίνητρο για να μείνουν μακριά από μπελάδες, οι μικροκλοπές και οι διαρρήξεις για να θρέψουν τον εθισμό θα μειωθούν κατακόρυφα, και η τεράστια εξοικονόμηση κόστους από την επιβολή της αστυνομίας μπορεί να δαπανηθεί για την πανεθνική εκπαίδευση κατά των ναρκωτικών από την ηλικία των 7 ετών με τη χρήση τακτικών σοκ. Επιπλέον, οι έμποροι ναρκωτικών θα χάσουν τους περισσότερους πελάτες τους και θα φύγουν. Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι δεν ζητώ τη γνώμη εμπειρογνωμόνων σχετικά με το αν πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση σκληρών ναρκωτικών- αντίθετα, επιθυμώ απλώς να διαπιστώσω αν το κράτος πρέπει να ελέγχει την προμήθεια για τους εξαρτημένους υπό αυστηρούς όρους.

Όλοι οι υπουργοί θα έχουν ελεύθερη ψήφο και θα αποδεχθώ την απόφαση πριν την προτείνω στο κοινοβούλιο. Μπορεί ακόμη και να θέσω τις πτυχές αυτές σε ψηφοφορία σε εθνικό δημοψήφισμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *