23/32. Προστατεύοντας το περιβάλλον μας

23/32. Προστατεύοντας το περιβάλλον μας

Είμαι ευθυγραμμισμένος με το σχέδιο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και συγκεκριμένες πολιτικές του Κόμματος των Πρασίνων και του Κόμματος Για τα Ζώα. Η δέσμευσή μου στο μανιφέστο για το περιβάλλον, θα δημοσιευθεί πλήρως αφού ανταλλάξω απόψεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εγγραφείτε τώρα για να διαβάσετε την τελική μορφή του Προεδρικού μου μανιφέστου που θα δημοσιευτεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Οι ενδιάμεσες σκέψεις μου:

Πράσινη ενέργεια: Αναζητώ τρόπους με τους οποίους οι μεγαλύτερες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά μπορούν να τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια ή/και αιολική καθώς και κυματική ενέργεια, με έμφαση και στην αξιοποίηση της γης, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης ανάγκης από σεισμό, αν αυτές οι γεννήτριες ενέργειας υποστούν ζημιά .

Ανακύκλωση: Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μεγάλα ανοικτά δοχεία τύπου κοντέινερ τα οποία να τοποθετούνται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων σχεδόν σε κάθε έξοδο και σε μεγάλους δρόμους για απόρριψη χαρτιού, πλαστικού, μπουκαλιών και κουτιά από κονσέρβες. Οι εργολάβοι ανακύκλωσης θα πρέπει να αναλάβουν τη διαλογή όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Σκουπίδια: Μελέτη τρόπων τους οποίους μπορούν να καίγονται τα σκουπίδια χρησιμοποιώντας έναν υπερσύγχρονο αποτεφρωτήρα που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ως υποπροϊόν, αντί της τρέχουσας περιβαλλοντικά καταστροφικής μεθόδου ταφής τους.

Ταξί: Ανάθεση μελέτης για μίσθωση υβριδικών ή ηλεκτρικών οχημάτων από οδηγούς ταξί. Το κράτος μπορεί να στηρίξει, ενδεχομένως, να αξιοποιήσει τη μαζική αγορά σε συνεργασία με τον εμπορικό τομέα και να τα μισθώσει με συνολική μηνιαία πληρωμή για 5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και των ανταλλακτικών. Με την κοινή χρήση, πολλοί μπορούν να βρίσκονται στο δρόμο 22 ώρες την ημέρα ώστε να εξοικονομήσουν κόστος. Για περαιτέρω επιδότησης του κόστους, ο εμπορικός τομέας δύναται να εξασφαλίσει τα δικαιώματα διαφήμισης ή και σε κάθε ταξί.

Ηλιακοί συλλέκτες: Στόχος μου όπως το κράτος, σε συνεργασία με την ΑΗΚ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρει δάνεια για ηλιακούς συλλέκτες με μηδενική κατάθεση συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και σύνδεσης. Η ΑΗΚ (και σε κατοπινό στάδιο άλλοι πάροχοι ενέργειας) αναλαμβάνει να εγγυηθεί ότι τα ενεργειακά δάνεια θα αποπληρωθούν μέσω των λογαριασμών ρεύματος των πελατών. Εάν δεν αποπληρωθούν οι λογιαριασμοί, η παροχή θα αποκοπούν αλλά οι συλλέκτες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με ηλιακή ενέργεια το εθνικό δίκτυο ενέργειας. Εάν οι εμπορικές τράπεζες χρεώσουν παράλογα επιτόκια, θα καλέσω τις κεφαλαιαγορές να επενδύσουν με εγγυημένη απόδοση. Αυτό το δάνειο υποδομών θα αντισταθμιστεί με πολύ μικρό κίνδυνο για το κράτος.

Το πρόγραμμα θα προσφερθεί αρχικά σε ιδιοκτήτες κατοικιών με καλό ιστορικό συνέπειας στην έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος. Θα συνιστά ένα συμβατικό θέμα μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, αφού αυτό το καθεστώς πιθανώς να επεκταθεί και σε ενοικιαζόμενα ακίνητα. Τέλος για να είμαι σαφής, στηρίζω σθεναρά την παράλληλη κατασκευή ηλιακών πάρκων. Σήμερα, όπως έχει το σύστημα, κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των ηλιακών πάρκων και η ΑΗΚ. Οι ηλιακοί συλλέκτες στα σπίτια συνεπάγονται σχεδόν δωρεάν ρεύμα μετά την εξόφληση των δανείων (άμεση εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος των πελατών), σε 3-7 χρόνια . Με βάση τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τα δάνεια πιθανότατα θα κοστίζουν λιγότερο από τους σημερινούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέες κατοικίες: Σε συνεννόηση με τους κατασκευαστές ακινήτων στους οποίους θα δοθούν κίνητρα, θα προτείνω όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών καταστεί υποχρεωτική σε όλες τις νέες υπό ανέγερση κατοικίες από το 2026 και εντεύθεν. Ο κανονισμός θα ισχύει μόνο για μονοκατοικίες άνω των €250.000. Θα ζητήσω περαιτέρω κίνητρα από την ΑΗΚ ώστε μέχρι την πώληση τους, τα ακίνητα αυτά να έχουν τη δυνατότητα παροχής ρεύματος στο εθνικό δίκτυο. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες νέα άδεια σπίτια προς πώληση. Φανταστείτε να είχαν όλα ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούσαν τις ανάγκες της χώρας μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα; 

Solar panels on house
Solar panels on house

Πολιτικοί: Ας ανακυκλώσουμε όλους τους πολιτικούς «δεινόσαυρους». Το πρώτο βήμα είναι να με ψηφίσεις τον Φεβρουάριο.           

Κανένα από τα παραπάνω δεν συνιστά πυρηνική φυσική. Δεν προτείνω άλλωστε η Κύπρος να αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Γιατί άραγε καμία Κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τα περισσότερα από αυτά; Υπάρχει κάτι συγκλονιστικά προφανές στην Κύπρο που υποπτεύομαι ότι πολλοί πολιτικοί «δεινόσαυροι» δεν έχουν αντιληφθεί. Η Κύπρος είναι ηλιόλουστη. Η Κύπρος έχει πλεονέκτημα ανέμων. Και είναι νησί, άρα προφανώς περιβάλλεται από κύματα.

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.