10/32. Τεχνολογική εκπαίδευση ενηλίκων για να μεταμορφώσουν την Κύπρο

10/32. Τεχνολογική εκπαίδευση ενηλίκων για να μεταμορφώσουν την Κύπρο

Η τεχνολογική καινοτομία θα πρέπει να αγκαλιάζεται και όχι να αποτελεί φόβητρο. Εχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή μας και στην περίπτωση της Κύπρου, να αξιοποιηθεί ακόμη και ως καταλύτης για την ειρήνη.

  • Οι εταίροι του κλάδου θα παρέχουν εκπαίδευση με κρατικά έξοδα για ενήλικες, όπως συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με φόβο. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τον τρόπο πραγματοποίησης δωρεάν κλήσεων ήχου και βίντεο διεθνώς, αναζήτηση στον Ιστό, αναγνώριση ανεπιθύμητων και ύποπτων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα βασικά της σύνταξης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χρήση αναγκαίων κυβερνητικών ιστότοπων, καθώς και το σύστημα Ariadni και διάφορες διαδικτυακές φόρμες.

Κυπριακές εταιρείες τηλεφωνίας και τράπεζες θα κληθούν να επιδοτήσουν την προμήθεια φορητών υπολογιστών, smartphone και tablet με όλα τα απαραίτητα συστήματα, σε υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια της στόχευσης μας, κυρίως συνταξιούχους. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον όλων να το πράξουν. Οι εταιρείες τηλεφωνίας θα έχουν περισσότερους πελάτες για να πουλήσουν πακέτα δεδομένων. Οι τράπεζες θα εξοικονομήσουν κόστος και χειρωνακτική εργασία. Και η κυβέρνηση θα μειώσει το κόστος, παράλληλα με αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς περισσότεροι πολίτες θα αποκτήσουν ψηφιακή εξουσία. Ο εξοπλισμός των υπολογιστών θα περιλαμβάνει ακόμη και εφαρμογές στα Ελληνικά για να παίξετε τάβλι, σκάκι, τη λοταρία EuroMillions, παρακολούθηση GPS με λεωφορείο, πρόσβαση σε διαδικτυακές εφημερίδες και περιοδικά. Και όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν εκπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. (Ανατρέξτε στην ενότητα κρατικών συντάξεων).

  • Όλα τα φαξ και επίπεδοι σαρωτές που χρησιμοποιούνται σε κυβερνητικά γραφεία θα ανακυκλώνονται περιβαλλοντικά. Η εξοικονόμηση κόστους από την υποχρέωση πληρωμής για περιττές τηλεφωνικές γραμμές φαξ θα αξιοποιηθεί για την αγορά φθηνών έξυπνων τηλεφώνων που θα έχουν δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) για Ελληνικά και Αγγλικά. Αυτά τα έξυπνα τηλέφωνα θα συνδέονται μέσω Wi-Fi και όχι για πραγματοποίηση κλήσεων εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν τα τηλεφωνικά συστήματα είναι εκτός λειτουργίας ή κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει το 30% του πληθυσμού που δεν διαθέτει σωστή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, κατοίκων από ξένες χώρες και επισκεπτών.
  • Οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν την προώθηση της τεχνολογικής αναβάθμισης, επιστρατεύοντας εμπορικά drone, τα ακοίμητα μάτια στον ουρανό κατά μήκος των παραλιών μας. Θα διεξαχθούν και πειράματα για την παράδοση σωσίβιων μέσω τηλεχειριστηρίου. Η τεχνολογία υπάρχει ήδη και για τα δύο.
  • Παράλληλα, θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κύπρου, ώστε να αποκτήσουν επιπρόσθετα drone και δορυφορική τεχνολογία για δασική παρακολούθηση και αναζήτηση πυρκαγιών. Θα επιθυμούσε η Κύπρος να αναθέσει  αυτή την υπηρεσία στο εξωτερικό. Όλα τα παιδιά θα διδαχθούν βασική πρόληψη και έλεγχο πυρκαγιών στα σχολεία.
  • Θα ανατεθεί μια μελέτη για τη χρήση φιλικής προς το περιβάλλον σποράς νεφών με ειδικά αεροσκάφη πάνω από τη θάλασσα, ανοικτά της Κύπρου. Αν η μέθοδος πετύχει, θα δημιουργήσει τεχνητά βροχοπτώσεις στο νησί, ιδανικά πάνω από την οροσειρά του Τροόδους.

Εάν η ριζοσπαστική μου προσέγγιση για την επίλυση του Κυπριακού είναι επιτυχής, ένα από τα σημεία διαπραγμάτευσης με την «ΤΔΒΚ» θα είναι η χρήση του αγωγού γλυκού νερού από τη νότια Τουρκία που κατασκευάστηκε το 2015, η κατασκευή δεύτερου νέου αγωγού, για τη μεταφορά νερού σε ολόκληρο το νησί, έργα που οι δύο κοινότητες μπορούν να μοιραστούν. Ακόμη και τώρα, προτού διαπιστωθεί αν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, η «ΤΔΒΚ» έχει αγοράσει την ηλεκτρική μας ενέργεια, επομένως το προηγούμενο υπάρχει.

10.1 Έξυπνες πόλεις

Όταν ακούω κάποιους από τους υποψήφιους προέδρους και τα πολιτικά κόμματα να μιλούν για έξυπνες πόλεις ή να το διαβάζουν στα προεκλογικά τους προγράμματα μου έρχεται υστερικό γέλιο μέχρι δακρύων. Από προσωπικές παρατηρήσεις, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο να διδάξουμε στις γάτες πώς να παίζουν σκάκι ή στους «δεινόσαυρους» ποδόσφαιρο, παρά να σχεδιάσουμε έξυπνες πόλεις από πολιτικούς που δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα τι ακριβώς σημαίνει ή πώς να το εφαρμόσουν.

Πώς μπορεί η Κύπρος να έχει έξυπνες πόλεις όταν η διαχείρισή τους γίνεται με μη-έξυπνους τρόπους εδώ και δεκαετίες; Πώς μπορούν οι πολιτικοί «δεινόσαυροι» που δεν έχουν ιδέα πώς να εφαρμόσουν έξυπνες πόλεις να προχωρήσουν με επιτυχία; Τα τελευταία 15 χρόνια οι κυβερνήσεις στην εξουσία και οι δήμοι δεν μπορούσαν να καταφέρουν καν τα βασικά, όπως να απαντήσουν σε ένα email ή τα τηλέφωνά των υπηρεσιών τους. Ορισμένες πόλεις δεν μπορούν καν να στείλουν τιμολόγιο αυτόματα μέσω email. Πριν σχεδιάσετε οτιδήποτε «έξυπνο» ή «αυτοματοποιημένο» πρέπει να αποδειχθεί ότι λειτουργεί χειροκίνητα. Αυτό, όντως θα ήταν έξυπνο!

Η τελική έκδοση του παρόντος μανιφέστου θα δημοσιευτεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Θα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις θα μετατραπούν σε έξυπνες. Δεν θα είναι μόνο λόγια του αέρα για να εντυπωσιαστούν οι πολίτες, όπως για παράδειγμα με την αντιγραφή κάποιων πολιτικών όρων από κάποιο ιστότοπο, ή μετά από συμβουλή ενός πρακτορείου δημοσίων σχέσεων.  Εγγραφείτε τώρα για να λάβετε ένα αντίγραφο. 

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.