8.1 Η λαχειοφόρος αγορά EuroMillions, αρχικά μόνο για διαδικτυακό παιχνίδι
- Αρχικά θα διεξάγεται μόνο διαδικτυακά από επιλεγμένο φορέα λαχειοφόρων αγορών στο εξωτερικό (υπόκειται σε διαγωνισμό), χωρίς να χρειάζονται τερματικά εισιτηρίων εκτός από αεροδρόμια και κοντά στα σημεία διέλευσης του ΟΗΕ. Θα συνεργαστώ με ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΠ, καθώς αυτή τη στιγμή διατηρεί αποκλειστικότητα για φυσικές πωλήσεις λαχειοφόρων αγορών.
- Το EuroMillions θα παράσχει κίνητρα σε όσους είναι επιφυλακτικοί να αποδεχθούν την τεχνολογία, όπως ορισμένοι συνταξιούχοι, να μάθουν τα βασικά της χρήσης φορητού υπολογιστή ή tablet, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Κέρδη άνω των 100.000 €, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα €250.000.000, που θα υπόκεινται σε φόρο 5% και σε υποχρεωτική δωρεά 5% σε οποιεσδήποτε εγγεγραμμένες στην Κύπρο φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα επιλέξουν οι τυχεροί. Όπως για παράδειγμα, τη φροντίδα του ξενώνα, τον εθισμό στα ναρκωτικά, την υποστήριξη του αντικαρκινικού συνδέσμου και άλλων ανάλογων οργανώσεων, τις γραμμές βοήθειας για άτομα με συναισθηματική ταλαιπωρία ή την εκκλησία. Εναλλακτικά, οι νικητές μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους φιλανθρωπικό σκοπό μέσα σε 12 μήνες για να βοηθήσουν την κοινότητά μας, όπως να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των μελλοντικών μας Ολυμπιονικών (συμπεριλαμβανομένων των παραολυμπιακών). [Προσωπική εμπειρία: Κέρδισα το λαχείο EuroMillions κατά την προηγούμενη επίσκεψη μου στην Αγγλία. Δυστυχώς, ήταν μόνο £3].
- Οι κάτοικοι εκτός Κύπρου που αγοράζουν φυσικά εισιτήρια σε αεροδρόμια ή σημεία διέλευσης του ΟΗΕ θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 10% για κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο μπορούν και αυτοί να επιλέξουν ποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Κύπρο θα επωφεληθούν από το μισό του 10% που παρακρατήθηκε.
- Το κράτος θα επωφεληθεί επίσης από δασμό 20% σε όλες τις πωλήσεις εισιτηρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας νέας φιλανθρωπικής προσπάθειας. Ο πλήρης κατάλογος κάθε μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κύπρου θα εμφανίζεται στον ιστότοπό της.
8.2 Η νέα μας φιλανθρωπική επιτροπή στην Κύπρο
Πολλοί Κύπριοι και μόνιμοι κάτοικοι είναι γενναιόδωροι όταν πρόκειται για καλούς σκοπούς και φιλανθρωπία. Ωστόσο, οι τρέχοντες νόμοι για τη φιλανθρωπία βασίζονται στη δεκαετία του 1960, όταν θεωρείτο ότι μια φιλανθρωπική οργάνωση συγκέντρωνε κέρματα σε κουβάδες από απλήρωτους εθελοντές για έναν τοπικό σκοπό. Ή όταν η εκκλησία συντόνιζε φιλανθρωπίες για τους φτωχούς. Ποτέ δεν ξημέρωσε σε καμία κυβέρνηση από τότε ότι ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, π.χ., για ιατρική έρευνα, απασχολούν προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως γιατρούς και επαγγελματίες.
Οι ισχύοντες νόμοι και οι τέσσερις τύποι φιλανθρωπίας που υπάρχουν σήμερα είναι παράλογα γραφειοκρατικοί. Ίσως χρειαστούν χρόνια για να ανοίξει μια φιλανθρωπική οργάνωση.
- Μια νέα φιλανθρωπική επιτροπή θα αποτελέσει ενιαία υπηρεσία για να βοηθήσει στη σύσταση και λειτουργία φιλανθρωπικών οργανώσεων, αιτήσεις επιχορήγησης, αιτήματα εθελοντών και εφαρμογή.
- Ο μη κερδοσκοπικός τομέας, γνωστός διεθνώς ως ο τρίτος τομέας , θα δημιουργήσει πολλές ερευνητικές και διοικητικές θέσεις εργασίας στην Κύπρο. Επί του παρόντος, διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια για να επεκταθούν στην Κύπρο. Ο επίτροπος εθελοντισμού θα υπάγεται στον επικεφαλής της επιτροπής φιλανθρωπίας.
- Ένα νέο είδος εταιρείας, ανάλογο με αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης διαθέσιμο για ενσωμάτωση. Είναι γνωστή ως κοινοτικού ενδιαφέροντος (CIC). Αυτές οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης μπορούν να πληρώνουν τους μισθούς της διοίκησης, του προσωπικού και των διευθυντών. Ωστόσο, στόχος τους θα είναι να βοηθήσουν την κοινότητα με βάση συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, εκπαίδευση συνταξιούχων στη χρήση της τεχνολογίας.
- Για εκατοντάδες χρόνια η εκκλησία ήταν το κέντρο στήριξης σε σε χήρες, ορφανά, ασθενείς και φτωχούς του χωριού. Η φιλανθρωπική επιτροπή μέσω της ιστοσελίδας της θα αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο φιλανθρωπίας στην Κύπρο. Θα βοηθήσει την εκκλησία και όλες τις εγγεγραμμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις με επιχορηγήσεις, άμεσες δωρεές, αιτήματα εθελοντισμού, βέλτιστες πρακτικές και στρατολόγηση, εάν υπάρχουν. Θα χρηματοδοτηθεί από την λοταρία EuroMillions και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον τρίτο τομέα.
[Ότι έχω βιώσει επιχειρώντας να ανοίξω μια ‘εταιρική’ φιλανθρωπική οργάνωση από το 2019]: Χρειάστηκαν 3 μήνες για τον έφορο εταιρειών μόνο να εγκρίνει το όνομα. Οι δικηγόροι μας ακολούθησαν τις οδηγίες και άλλαξαν ακόμη και το καταστατικό όπως ζήτησε. Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε τα άρθρα λόγω αλλαγών στη φιλανθρωπική πολιτική που είχε εφαρμόσει και τις οποίες δεν διαβίβασε στον γραμματέα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη κακή ερμηνεία της φιλανθρωπικής (μη κερδοσκοπικής) διακυβέρνησης δηλώνει ότι ένα εταιρικό φιλανθρωπικό ίδρυμα θα πρέπει να ξοδεύει το 85% του εισοδήματός του το έτος που κερδίζεται. Αυτό είναι γελοίο. Αυτό μήπως πρέπει να το κάνουν και τα πολιτικά κόμματα; Πώς μπορεί μια εκκλησία να χρηματοδοτηθεί με αυτόν τον τρόπο; Πώς μπορούν να πληρωθούν οι γιατροί που ερευνούν τον καρκίνο εάν μια διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα την Κύπρο πρέπει να ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα της και να μην υπάρξουν επαρκείς δωρεές το 4ο τρίμηνο; Πώς μπορεί να πληρωθεί το προσωπικό του τον Ιανουάριο;]
0